L’Ajuntament de Barcelona impulsa, en el marc del Pla de salut mental , una estratègia de prevenció del suïcidi en què s'han implicat una xarxa de professionals, entitats i institucions que treballen en aquest àmbit. En el seu marc s’han posat en marxa una sèrie d’actuacions, com el Telèfon de Prevenció del Suïcidi de Barcelona i dos punts d’atenció, per oferir suport a l’entorn més proper de les persones amb idees o conductes suïcides, o també a les que han patit la mort d’algú proper per aquest motiu.
Telèfon de Prevenció del Suïcidi
El Telèfon de Prevenció del Suïcidi és gratuït i anònim per atendre trucades en què es presentin ideacions o conductes suïcides. El telèfon també atén trucades de familiars o de l'entorn social de persones que expressin aquestes idees o comportaments. Està impulsat en col·laboració amb la Fundació Ajuda i Esperança.
El número de telèfon és el 900 925 555 i l’atenen persones amb experiència i formació específiques en escolta activa en situacions de risc de suïcidi. A més, hi ha personal expert que coordina i supervisa la tasca de les persones voluntàries. El telèfon està obert les 24 hores, cada dia de l’any.
Quan s’atén una trucada amb contingut suïcida, la persona voluntària avalua el risc i fa un acompanyament emocional sense judicis. En els casos de risc alt o suïcidi en curs es contacten i activen els serveis d’emergència corresponents. S’intenta, també, vincular la persona que truca a la xarxa de serveis i recursos disponibles a la ciutat en l’àmbit de la salut, la salut mental o altres recursos socials.
Suport a l’entorn més proper
L’espai d’informació i orientació Barcelona Cuida (Viladomat, 127) acull els punts presencials d’atenció i acompanyament en l’entorn de la persona amb conducta o ideació suïcida, impulsats per:
- L’Associació Catalana per a la Prevenció del Suïcidi: ofereix atenció i suport emocional als familiars i l’entorn de persones en risc de suïcidi o que manifestin ideacions. Cada setmana fan sessions individuals o grupals on ofereixen eines i recursos per actuar i poder ajudar en aquestes situacions. Dimarts, de 17.00 a 19.00 hores, a l’espai Barcelona Cuida (Viladomat, 127). Telèfon (només WhatsApp): 623 300 455. Adreça electrònica: info@acps.cat
- Després del Suïcidi - Associació de Supervivents: en casos de persones que han perdut algú proper com a conseqüència d’una mort per suïcidi, s’acompanya les persones en el seu dol, trencant amb l’estigma i el tabú, i oferint un punt de trobada. Sessions individuals i grupals, de dilluns a dijous a la seu de l’entitat (Roger de Llúria, 29, 1r 1a). Punt d’informació a l’Espai Barcelona Cuida, els dijous de 16.00 a 19.00 hores. Telèfon de cita prèvia: 662 545 199. WhatsApp: 666 640 665. Adreça electrònica: info@dsas.org
A banda d’aquestes accions, també s’estan oferint formacions adreçades a espais comunitaris i professionals dels diversos territoris a través de les taules de salut mental dels districtes, com ara la plantilla de la Guàrdia Urbana de Barcelona, de l’Institut Municipal de Serveis Socials o de l’Oficina per la No Discriminació, entre altres.
Aquesta estratègia està liderada per un grup promotor i busca avançar en diferents temes clau a la ciutat per a la prevenció del suïcidi.